Geplaatst op Geef een reactie

Starters in februari: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

Naam: Jente Roosemaryn 

Richting: secundair onderwijs met de vakken elektriciteit en mechanica – 1BASO

Waarom ingestapt in februari: “Ik heb hiervoor gekozen omdat ik in het middelbaar elektromechanica gevolgd heb. Ik vond dit in mijn middelbaar interessant en ik wou al lang leerkracht worden. Hiervoor deed ik Industrieel Ingenieur, maar ik voelde dat ik daar niet goed zat en zag dat achteraf ook aan mijn examens. 

Hier word ik goed begeleid en in de klassen opgenomen. Het is wel even aanpassen dat je in verschillende klassen zit. Mijn lievelingsvak is CAD-vaardigheden. Ik heb het altijd leuk gevonden om technische tekeningen te maken.

Als je twijfelt, denk dan na over wat je later wilt doen en baseer je keuze daar op.”


Naam: Bauke Mertens

Richting: verkort traject voor leraar lager onderwijs

Waarom ingestapt in februari: “Ik heb hiervoor gekozen omdat ik ook leider bij de KSA ben geweest en ik dus graag met kinderen werk. Mijn oma heeft ook als leraar in het lager onderwijs gewerkt, maar dan in het bijzonder onderwijs. Ik kijk dan ook enorm hard naar haar op. 

Na mijn middelbaar heb ik journalistiek gestudeerd en ook afgemaakt. Maar ik wou graag nog iets extra doen om nog een beetje meer zekerheid te hebben. Ik koos eerst voor programmeren. Daar werd mij verteld werd dat je geen voorkennis nodig had om aan die opleiding te beginnen, maar achteraf gezien was het wel iets wat ik nodig had om mee te zijn met het tempo. Daarom heb ik dus beslist om in februari iets wat meer in mijn richting te doen. Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt en het valt ook zeer goed mee. Ik hoor eindelijk weer terug fatsoenlijk ‘Nederlands’ in de les (in plaats van die rare  programmeertaal). 

Ik merk wel dat ik een semester heb gemist omdat ze redelijk snel over sommige onderwerpen gaan die ze vorig semester al hebben gezien. Maar als ik er naar vraag, leggen ze het altijd duidelijk uit. 

Mijn tips: wees niet bang om de overstap te maken omdat je denkt dat je niet mee zal zijn. Iedereen is zeker bereid je te helpen en zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk alles begrijpt!”


Naam: Lisa Bombeke

Richting: verkort traject lager onderwijs in Mechelen

Waarom ingestapt in februari: “Ik werk al enkele jaren als zelfstandige logopediste en ik merk dat het werken met kinderen mij veel voldoening geeft. Ik beteken graag iets in de ontwikkeling van kinderen en wil hen hier graag in begeleiden. Als logopediste werken we steeds één op één, dus ik ga graag de uitdaging aan om ook voor een klasgroep dit te kunnen doen. 

Vorig jaar startte ik samen met mijn vriend aan een totaalrenovatie van ons pas gekocht huis. De combinatie van werken, studeren en verbouwen zag ik toen niet zitten. Daarom stelde ik de start van mijn opleiding een halfjaartje uit en startte ik in februari. Dat valt goed mee. Je start met allemaal nieuwe vakken, dus het is ook voor de andere studenten een nieuwe start. Een aanrader voor twijfelaars!


Naam: Lotte De Roy

Richting: leerkracht lager onderwijs

Waarom ingestapt in februari: “Ik heb voor deze richting gekozen, omdat het op nummer twee van mijn lijstje met studierichtingen die ik wil doen stond. Al heel mijn leven lang ben ik ‘het mamaatje’ van mijn vriendengroep, omdat ik heel verantwoordelijk, zorgzaam, empathisch en behulpzaam ben. Het hebben van een voorbeeldfunctie zit in mij en in mijn toekomstig beroep leerkracht kan ik dit heel goed uiten.  

Ik deed hiervoor vroedkunde en kon hiervoor ook nog verder studeren, maar iets doen wat je niet honderd procent ligt, geeft geen motivatie en voldoening en maakt je niet gelukkig! Ik ben in februari overgestapt, omdat ik niet wilde wachten tot in september. 

Tot nu toe valt de overstap reuzen mee. Ik was wel bang dat ik niet goed ontvangen of geholpen zou worden, maar ik ben heel goed begeleid, wat mij een gerust en veilig gevoel gaf. Ook de docenten en de klasgroep hebben mij en de andere medestudenten die in februari starten met open armen ontvangen.

Het maakt niet uit hoe vaak je van studierichting verandert, want ooit kom jij de richting tegen waar je jou honderd procent in kan vinden. Voel je geen mislukkeling, net hoe ik mij voelde, want dat ben je absoluut niet. Want net hierdoor laat je zien wat je echt wil.”


Naam: Emma Callens

Richting: leerkracht lager onderwijs.
Waarom ingestapt in februari: “Ik heb hiervoor gekozen, omdat dit toch altijd al wel in mijn achterhoofd zat om dit te volgen. Hiervoor deed ik de richting Toerisme en Recreatiemanagement. Ik ben nu in februari gestart, omdat ik niet nog eens een half jaar niets wou doen, of een richting doen waar ik me niet goed bij voelde.

Het is best wel moeilijk om in te stappen in februari qua lessen, maar mijn medestudenten hebben me heel goed ontvangen. Als tip zou ik zeggen: houdt geen rekening met je vrienden als het gaat over het kiezen van een studierichting, maar denk vooral aan jezelf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *