Inge Nuyens is CEO bij Dox, een bedrijf dat interieurconcepten ontwikkelt van A tot Z voor scholen, bedrijven en zelfstandigen. Ze vertaalt de visie van de school in de inrichting van een fysieke ruimte. Tijdens de corona-crisis helpt ze scholen maar wat graag om een veilige omgeving te creëren die ook de noden van het kind en de leerkrachten niet uit het oog verliest. Inge vertelt ons hoe je dat als school het beste aanpakt.
Scholen ontlasten
Inge Nuyens: “We willen de scholen volledig ontlasten op het vlak van inrichting naar aanleiding van de maatregelen, zodat ze zich volledig kunnen focussen op de pedagogie. Daarom schreven we een gratis handleiding ‘Veilig je klas herschikken’ uit voor scholen waar ze in deze periode mee aan de slag kunnen.”
In de handleiding vind je als school concrete tips voor enkelvoudige of dubbele leerlingentafels, richtingaanwijzers en buitenplekken. Steeds met als doel de maatregelen te respecteren en de kinderen niet uit het oog te verliezen.
Aandacht voor het sociaal-emotioneel welbevinden
Want er heerst een grote bezorgdheid bij de scholen. Hoe kunnen ze al deze maatregelen hanteren en het toch nog aangenaam maken? Kinderen hebben nood aan ontmoetingen en kunnen snel vereenzamen. Dox hoort deze zaken van verschillende experten uit het onderwijsveld en vertaalt die naar de inrichting.
3 richtlijnen om je school veilig en warm te maken
Inge Nuyens: “Toen de maatregelen bekend waren, kregen wij veel telefoontjes van scholen: of we dit voor hen konden regelen. Wij zorgen er eerst voor dat de omgeving technisch in orde is en daarna aangenaam aanvoelt. Wij willen vooral dat die kinderen content zijn. Want content zijn, wil zeggen binnen de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk functioneren. Daarom hanteren we een drietal richtlijnen.”
1. Wees duidelijk, maar vriendelijk
Er zijn enorm veel harde en duidelijke symbolen. Pak alles wat zachter en kindervriendelijker aan. Kies bijvoorbeeld voor een pijl met een smiley, dat is minder streng. Hanteer dezelfde toon bij de stickers op de tafel. Schrik kinderen niet af, hou het menselijk. Dat is erg belangrijk.
2. Probeer de kring een plaats te geven
Probeer het kringgegeven een plaats te geven, laat kinderen elkaar ontmoeten. Zorg dat de kinderen elkaar goed kunnen horen en zien. Toon hen dat je een geheel vormt, dat je een groep bent.

3. Maak de regelgeving aangenaam
Herschik je lokalen zodat je aan de maatregelen voldoet en hou ruimte voor interactie. Zet ergens een grote tafel waar kinderen samen aan kunnen zitten. Zodat ze toch vanop afstand samen kunnen zijn. Gebruik je buitenruimte, hier kan je uitwisselen in grote groep.
Durf ook de klas binnen de regelgeving aangenaam te maken. Veel leerkrachten maken een booginstelling in de klas, zodat iedereen het bord kan zien. Maar dat zorgt ervoor dat iedereen dezelfde richting uit kijkt. Het is belangrijk dat je elkaar in de ogen kan kijken en elkaars emoties kan zien.
Wat na COVID-19?
Scholen die vooruitstrevend bezig waren, hebben het nu gemakkelijker. Ze hebben al een flexibele inrichting die ze nu gemakkelijk kunnen aanpassen.
Inge Nuyens: “Die flexibiliteit gaan we moeten behouden wanneer de scholen terug opengaan, de leerplek zal nu anders bekeken worden. Samen en apart, communiceren en op jezelf werken: dat zal zich vertalen in een andere inrichting. Flexibele ruimtes met beperkte instructie en daarnaast ruimte om aan projecten te werken, bijvoorbeeld.
Verder denken wij bij Dox ook heel hard na over circulaire schoolinrichting. We zijn samen met enkele mensen aan het schrijven aan een artikel over de leerplek thuis, wanneer die voor meer dient dan alleen huiswerk maken. Het is belangrijk om ook oog te hebben voor die fysieke plek. We testen ook enkele circulaire projecten uit.”
Partner in Education
Dox is Partner in Education bij Thomas More. Een warme en gerichte samenwerking tussen het bedrijf en de lerarenopleiding van Thomas More Antwerpen en Mechelen, waarbij studenten al tijdens hun opleiding intensief voeling krijgen met het werkveld in al zijn aspecten.
Inge Nuyens: “We werken samen met verschillende lerarenopleidingen, die allen hun eigen accenten hebben. Bij Thomas More Antwerpen – Mechelen merk ik dat er echt oor is naar de studenten. Dat er op een warme manier naar hen wordt geluisterd. Verder valt de opleiding me ook op door hun creativiteit. Zo werkten we onlangs een project uit met de studenten van de verkorte lerarenopleiding. Daarin gingen we samen op zoek naar de kleuterklas van de toekomst. Eind april zouden er twee kleuterklassen onze opstelling komen uittesten, maar door COVID-19 moesten we dit uitstellen. Van zodra het terug mag, leggen we een bus in (lacht)!”