Joris Van Waes en Annemie Govaert zijn leerkrachtenopleider bij Thomas More. Joris geeft didactiek en innovatie aan de deelnemers van de verkorte educatieve graduaten en de verkorte bacheloropleiding, Annemie geeft verschillende vakken in de drie leerlijnen.
Van schrijnwerkers en koks tot kinderverzorgsters en elektriciens, allen willen ze hun kennis doorgeven. Met minstens drie jaar praktijkervaring op zak, gaan de studenten daarom voor een opleiding als praktijkleerkracht. Joris en Annemie geven graag wat extra uitleg bij de opleiding én bij de toekomstige job die erbij hoort. Want het onderwijs heeft jouw vakkennis nodig om de economie en de industrie van morgen te boosten.

Graduaatsopleiding met begeleiding op maat
“Je kan de opleiding praktijkleerkracht op diverse manieren volgen: een dagopleiding of een avondopleiding, in Antwerpen of in Mechelen. Aangezien deze praktijkleerkrachten in spé lang geleden op de schoolbanken hebben gezeten, voorzien we extra begeleiding. Met die extra begeleiding begeleiden we hen in kleine groepen in het aanpakken van de grote pakketten leerstof, beantwoorden we extra vragen of gaan we nog eens door de theorie of maken we samen een lesvoorbereiding. Deze praktijkleerkrachten werken in hun stages en later in hun school vaak samen met bachelors en masters en daarom laten we hen ook regelmatig in de opleiding samen werken en studeren. Op die manier spreken ze dezelfde taal.
Die begeleiding maakt deze opleiding ook zo bijzonder. Bij Thomas More staan we echt dicht bij de studenten. Ook nu bijvoorbeeld, tijdens de corona-crisis, bellen we al onze studenten op en zorgen we dat de online lessen blijven plaatsvinden. Zo heb ik straks een persoonlijke begeleiding van een student die even wat moeilijkheden ondervindt met de leerstof. We gaan deze reis samen met onze studenten aan. De docenten zijn een klein team die goed aanspreekbaar zijn, die je mee begeleiden tijdens het hele parcours. En dat is echt uitzonderlijk.”
Drie grote blokken
De opleiding bestaat uit drie grote blokken, wij noemen dat leerlijnen: loopbaan, praktijk en theorie. In de loopbaanleerlijn bekijken we samen hoe het onderwijssysteem in elkaar zit, wat leerkracht zijn echt is, hoe je carrière er kan uitzien en waar jij het beste zou passen.
In de theoretische leerlijn behandelen we de vakken didactiek en pedagogie. We gaan dieper in op hoe jongeren zijn, hoe ze denken en hoe ze leren.
De grootste leerlijn is de praktijkleerlijn. Daarin focussen we op het lesgeven. Eerst gaan we via microteaching voor collega’s lesgeven, dan pas ga je voor de klas staan. En zelfs al heb je al ervaring hierin, het blijft boeiend om ook anderen te zien lesgeven. We staan je hierin voortdurend bij met constante en concrete feedback, van klasmanagement en inhoud tot je houding in de klas.”
De juiste motivatie
“Regelmatig krijgen we hier mensen die doorverwezen zijn vanuit jobcoaching, die wegvluchten uit hun huidige job en het onderwijs als de oplossing zien. Die het onderwijs als een plek zien met veel vrije tijd, rust en gemak. Die mensen moet ik vaak teleurstellen, leerkracht zijn is wel degelijk hard werk. Het zijn ook diegenen die snel afhaken. Ook de mensen die een eigen zaak hebben, daarnaast nog iets in bijberoep en dan de opleiding snel willen bijdoen, komen bedrogen uit.
Je moet tijd kunnen maken voor de opleiding. Voor de eerste lesvoorbereiding van 50 minuten die je zal maken, mag je al snel vijf tot tien uren voorbereidingstijd rekenen. Maar je zal zien dat je hier snel mee weg bent, want op het einde van je opleiding kun je op die tien uren tien lesvoorbereidingen maken. Je moet dus bewust tijd kunnen maken voor de opleiding, het is dan ook een traject van 90 studiepunten. We merken dat vooral mensen die deeltijds (vier of drie dagen) werken, het goed volhouden. Maar ook echt gemotiveerde studenten die voltijds werken, halen de eindmeet. Denk ook na in welke mate je huidige job flexibiliteit toelaat. Wanneer je een stage doet in een school, dan moet dat overdag kunnen. Kan je educatief verlof nemen of is je werkgever flexibel?
De meest gemotiveerde studenten zijn degenen die echt de beste leerkracht in zichzelf naar boven willen halen. Mensen met een passie voor hun vak, gecombineerd met een passie om te werken met en voor jongeren. Je moet als leraar een rotsvaste overtuiging hebben dat iedere puber en jongere wil en kan bijleren en dat jij op zoek wil gaan naar de juiste manier om dat proces te activeren. Je wil jongeren helpen om stappen zetten in de maatschappij. Vaardigheden zoals ICT, klasmanagement en lesvoorbereidingen maken, daar kan je op trainen, daarvoor zijn wij er, om je hierin te begeleiden. Maar die goesting, die passie, die moet er wel zijn. Wij helpen je dan om die passie eruit te halen.”
En dan nu: voor echt
“De meeste praktijkleerkrachten hebben al een job voor ze zijn afgestudeerd. Vanuit de scholen is er veel vraag is naar deze praktijkleerkrachten. Vooral omdat ze heel veel ervaring meebrengen uit hun werkervaringen en daardoor de leerlingen goed kunnen motiveren. Bovendien kunnen ze ook goed tonen hoe het er echt in de praktijk aan toe gaat. We merken ook dat ze hun leerlingen meestal heel goed kunnen inschatten en ze goed aanvoelen hoe ze hen moeten aanpakken en motiveren.
Concreet betekent een job als praktijkleerkracht dat ze 28 of 29 uren zal lesgeven, vooral in blokken van vier of acht uren praktijk. Sommige scholen schakelen praktijkleerkrachten ook voor een beperkt aantal uren in om theorie te geven, zoals PAV of technisch tekenen. Met dit diploma kan je namelijk heel veel verschillende vakken geven. Wij begeleiden je op voorhand ook, zodat je weet wat je graag wilt doen en je gericht kan solliciteren.
Onderschat niet de tijd die een leerkracht werkt. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leerkracht 40 uren per week werkt. Vooral de eerste vijf jaar zijn erg intensief, omdat er nog maar weinig routine in zit. Het eerste jaar is vaak wat overleven, het tweede jaar pak je het beter aan en vanaf het derde jaar heb je een goed programma op poten. Dan vermindert de voorbereidingsdruk en heb je tijd voor innovatie. Want ook dat moedigen we aan bij Thomas More: vind jezelf constant opnieuw uit, ga op zoek naar nieuwe ideeën en experimenteer met lesvormen. Grote voordeel van de job is de flexibiliteit: buiten de vaste lesuren, kies je zelf wanneer je werkt. Dat kan ’s avonds, overdag of in het weekend. Tijdens de vakanties werk je meestal de helft van de tijd voor school. Enkel in de grote vakantie pluggen de meeste leerkrachten een viertal weken uit. Een beetje zoals een gewone job dan, maar met meer flexibiliteit.”
Voor meer informatie over de Graduaatsopleiding kan je hier terecht.
Wat na deze crisis? #KeepingAnEyeOnTomorrow
De lerarenopleiding van Thomas More roept alle scholen op om bij hen te komen aankloppen zodra er beslist is wanneer de schooldeuren terug opengaan: “Hier zitten een hoop getalenteerde studenten wiens vingers jeuken. Van zodra de scholen terug opengaan van zodra de scholen en een directeur voelt dat er draagkracht is, weet dat deze studenten graag willen bijspringen. Spreek ons aan om te zien welke samenwerkingen we kunnen opzetten. Want onze stagiairs kunnen een grote hulp zijn op jullie school!”