Geplaatst op Geef een reactie

Hans De Keyser: ‘Ik heb ondervonden hoe alles werkt, nu is het tijd om die kennis over te dragen aan de volgende generaties’

“Als student van de opleiding tot praktijkleerkracht volg ik avondlessen. Die zijn van 19 tot 22 uur ’s avonds. Daar moet je zin in hebben. Ik moet eerlijk zijn: ik heb daar zin in. Elke keer als ik naar daar ga, hoe moe ik ook ben. Ik kan me daar wakker houden, omdat het echt interessant is en ik het allemaal wil leren. 

Ik had niet verwacht dat het zoveel leerstof zou zijn. Ze hebben hun best gedaan om het zo beperkt mogelijk te houden, maar het is echt wel veel. Dat is begrijpelijk. Het moet zo perfect mogelijk overgebracht worden naar de studenten. Dan kan je het niet te gemakkelijk maken. Hier zijn de cursussen ideaal op voorzien.

In het begin van 2020 kreeg ik een jobaanbieding. Dat was toen ik nog in de bouw werkte en tegelijk de avondopleiding volgde. Dat was zwaar. Elke morgen om 8 uur de wekker die ging: heftig. Dan dacht ik ineens: ik maak de switch. Ik doe het echt graag, lesgeven. Schrijnwerken ook, maar het begon door te wegen. Als je dan voor een klas staat, krijg je genoeg tijd om alles, je lessen en je taken, voor te bereiden. Je kan allerhande voorbeelden en modellen voorzien voor de leerlingen en alles aanschouwelijk maken. Dat maakt zo hard het verschil. Dat beetje meer tijd dat je krijgt om alles goed te kunnen aanleren en alles goed te kunnen aantonen. Dat maakt je als leerkracht iets minder moe. Je steekt thuis al je tijd erin. Als het dan een volledig pakketje is, kan je het voorbrengen voor de klas. Als het dan lukt, is dat geweldig natuurlijk.”

Hans volgde het Educatief graduaat en is nu Leraar Secundair Onderwijs voor praktijkvakken. Meer weten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *