Geplaatst op Geef een reactie

De wereld door een andere bril

Word leerkracht Nederlands voor anderstaligen

Ben je leerkracht en wil je je graag verdiepen in de didactiek Nederlands aan anderstaligen? Heb je interesse voor OKAN-onderwijs (Onthaalklas voor Anderstalige nieuwkomers) en NT2-Onderwijs (Nederlands als tweede taal)? Dan kan je het postgraduaat Nederlands voor Anderstaligen volgen, een opleiding van 21 studiepunten. 

Ingrid Van Vossel is coördinator en docent van deze opleiding en geeft ook zelf les, Engels en Nederlands aan anderstaligen. We vragen haar wat deze opleiding concreet inhoudt. 

Op zoek naar een job met betekenis

“Dit postgraduaat is bedoeld om leerkrachten of mensen die een lerarendiploma hebben en die geïnteresseerd zijn om les te geven aan anderstaligen, te specialiseren. In de praktijk geven de meeste van deze studenten al les. Ze geven les aan kinderen met een andere thuistaal en/of culturele achtergrond en vinden het niet makkelijk om hierop in te spelen. Ze zoeken een bredere achtergrond en concrete tools om hiermee aan de slag te gaan. 

Sommige studenten komen dan weer uit de privé, bijvoorbeeld uit de bankwereld of administratie. Ze haalden vroeger ooit hun lerarendiploma, maar deden er nog niets mee. Deze groep wil hun leven een andere wending geven. Ze willen iets nuttig doen en staan erg open voor andere culturen en diversiteit.”

Boost voor je energie

“Dit postgraduaat is niet alleen een opfrissing van je lerarenopleiding, het geeft je daarnaast ook veel energie om ook in je gewone lesgeven zaken anders te bekijken. We werken met de laatste didactische werkvormen, de nieuwste technieken en de meest recente digitale mogelijkheden. Het is een zeer intensieve navorming op de lerarenopleiding, dat zeggen de deelnemers ons. Het geeft leerkrachten die al wat langer aan de slag zijn, opnieuw de energie, de goesting om aan de slag te gaan.”

Open blik en venster op de wereld

“De opleiding focust op het krijgen van een andere kijk op omgaan met andere culturen, het eigen referentiekader constant in vraag stellen. Want veel dingen die we automatisch doen of vanzelfsprekend vinden, die zijn niet vanzelfsprekend voor anderstaligen. Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Wij denken vaak vanuit ons eigen kader, vanuit onze blanke visie.  Want het is niet omdat je Nederlands kan spreken, dat je het ook kan geven aan anderstaligen. Wij kijken met een andere bril, stellen ons andere vragen dan anderstaligen.

Dat zie je bijvoorbeeld bij reclamecampagnes. Als je als kind omringd wordt door een wereld die vanuit één leefwereld als ideaal naar voren wordt geschoven, dan heeft dat een grote impact op dat kind. Wij leren om vanuit hun context, hun leefwereld te werken. Maak je samen een lijstje om naar de bakker te gaan? Denk er dan aan dat zij in hun buurt misschien enkel een Turkse bakker hebben en dat éclairs daar niet in de toonbank zullen liggen. We leren in het postgraduaat om te vertrekken vanuit een ander denkkader, zodat je je beter kan inleven.”

Concrete opleiding met stage

“Tijdens de opleiding gaan we in op de didactiek van anderstaligen. We gaan echt kijken naar onthaalklasen anderstalige nieuwkomers (OKAN), centra voor basiseducatie (CBE) en Centra voor Volwassenonderwijs (CVO), dat zijn immers de grote pijlers van het anderstalige aanbod in Vlaanderen. Voor elke pijler komt een gespecialiseerde expert praten. Er is ook een observatiestage, met participatie, in elk van deze drie pijlers. We willen echt dat onze studenten deze drie groepen uitgebreid leren kennen. En er is ook één doe-stage in een pijler naar keuze. 

Typisch aan Thomas More is dat wij werken vanuit het lerend netwerk. En dat is niet alleen goed voor de studenten die de stages doen, maar ook voor stagescholen zelf. Zo werkt één van onze studenten momenteel een project uit rond bloemen en natuur. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het geleerde naar de buitenwereld te brengen via het thema groen en gezond leven. Maar in coronatijden vindt dit thuis plaats. Ze stuurde alle cursisten enkele zaadjes om te planten en nu houden ze via o.a. Whatsapp contact om niet alleen de voortgang van de plantjes, maar ook andere zaken te bespreken. Een andere student onderzocht hoe we mensen kunnen motiveren om meer naar de les te komen. Zaken die gretig opgepikt worden door de verschillende centra.

Concreet is er wekelijks contactsessie op dinsdagavond van 16.30 tot 22 uur. Daarin krijgen de studenten telkens twee verschillende lessen. Daarnaast zijn er veel extra opdrachten, de stages en andere projecten. Zo zijn de studenten op dit moment bezig met de vzw Bonangana ondersteunen. Die geeft gratis lessen Nederlands aan mensen die niet in het officiële circuit terecht kunnen. Het is dus geen te onderschatten opleiding, dat merken we wel. Al onze studenten werken hard.”

Extra vak op diploma

“Je kan de opleiding ook uitgebreider volgen als Nederlands als niet-thuistaal. Dat is een jaaropleiding van 46 studiepunten die deels samenvalt met postgraduaat, maar waar nog een aantal extra zaken bijkomen. Meer stage bijvoorbeeld, en nog dieper in detail. Dit is vooral bedoeld voor leerkrachten die bijvoorbeeld al Frans en Economie op hun diploma hebben en nog een extra vak willen, zodat ze ook daarvoor een vereist diploma hebben.”

Afgestudeerd met een droomjob op zak

“We hebben een fantastisch jaar met zeer goede studenten. Momenteel zijn we met acht studenten. Acht mensen die heel hard hun best doen en die het fijn vinden om les te geven. 

Zelf geef ik ook les. Ik ben leerkracht Engels en Nederlands NT2.  Ik geef het allebei heel graag, maar zelf leer ik het meeste bij tijdens het Nederlands lesgeven. Ik heb het gevoel, wanneer ik NT2 geef, dat ik constant bijleer over de hele wereld en ook over mezelf. Niets is nog vanzelfsprekend, je wordt toleranter en het opent je blik. Het is de mooiste job die er is. Iemand die veel energie haalt uit contacten met andere mensen, die niet bang is om hard te werken en verrijkend en afwisselend werk wil, is bij deze opleiding aan het juiste adres!”

Lees hier meer over de opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *