Geplaatst op Geef een reactie

De studentenraad: brug tussen studenten en personeel

De studentenraad stelt voor…

De studentenraad van Thomas More Campus Kruidtuin bestaat iets meer dan vijf jaar en telt dit jaar 12 leden. Maar wat doet een studentenraad eigenlijk en waarvoor kan jij een beroep doen op hen? Wij praten met Wannes en Kwinten (BASO), beiden vrijwillige leden van de studentenraad. 

Aanspreekpunt voor alle studenten 

“De studentenraad is een aanspreekpunt voor alle studenten die de lerarenopleiding volgen in Mechelen. We vormen de link tussen hen en docenten of ander personeel. Zo gaan we regelmatig in gesprek met de opleidingshoofden en unitmanager. Stel dat er studenten iets willen organiseren op school, zoals bv meer groen in de klaslokalen, maar ze weten niet goed hoe daaraan te beginnen: dan kunnen ze dat aankaarten bij ons. Wij bekijken dan of dit echt een meerwaarde is en leggen het dan voor aan de opleidingshoofden of de diensten die zich daarmee bezighouden.  

Normaal komen wij vier keer per jaar samen. In functie van de noden kan het altijd zijn dat er een extra vergadering ingepland wordt. Dit jaar zijn er al twee vergaderingen geweest, terwijl we nog maar een anderhalve maand bezig zijn! Door de coronaperiode zijn er hogere noden. 

Zo ligt de werklast momenteel hoog. Bovendien moeten veel studenten (zeker eerstejaars) wennen aan het feit dat ze online les hebben, iets dat volledig anders is dan in het secundair. Studenten van het tweede en het derde jaar zitten dan weer met wat onduidelijkheden op het vlak van stages. Door die stress en onwetendheid haken er ook enkele studenten af. Wij proberen dat allemaal wat op te volgen.”

Eerst zelf proberen, daarna aankloppen bij de studentenraad

“Als studenten vragen of klachten hebben, dan komt dat meestal binnen via sociale media of omdat wij er actief achter gevraagd hebben. We vragen altijd dat ze eerst zelf contact opnemen met hun docent om het probleem zelf op te lossen. Dat creëert meer zelfvertrouwen, als ze die dingen zelf ondernemen, dan groei je ook als student. In begin hebben wij dat ook moeten leren en nu stuur ik mails naar opleidingshoofden en naar Stuvo bv. Het is een schrik die je even moet overwinnen, maar onthoud: het zijn uiteindelijk ook maar mensen. 

Lukt het de student niet om tot een akkoord te komen met de docent, dan gaan wij met de vraag aan de slag.  We mailen dan met de opleidingshoofden en unitmanagers, we gaan met hen in gesprek, overleggen samen en kijken wat we eraan kunnen doen. Zij staan daar altijd heel open voor, en vragen zelfs feedback. Op die manier weten we ook waar ze aan kunnen werken, wat er beter kan. 

We hebben een goede relatie met de hoofden en de managers. Zo zitten we ook volgende week nog eens samen. We evalueren wat er ondernomen is en of dat impact heeft gehad. En we bekijken dan meteen ook de examens en de bijpassende roosters. De studentenraad geeft feedback over wat haalbaar is en wat niet. Het is een beetje geven en nemen. Het is niet zo dat wij eens magisch met onze toverstaf zwaaien en het probleem dan weg is.”

Een luisterend oor

“De twaalf leden van de studentenraad zijn op de campus iets gekender dan de andere studenten. We zijn dan ook graag een aanspreekpunt, zeker in deze periode. Nood aan een babbeltje of voel je je minder goed? Ook dan kan je bij ons terecht, wij luisteren graag. En laat ons hopen dat we dat snel weer gewoon op de campus kunnen doen in plaats van via een scherm…” 

Heb je een vraag voor de studentenraad en wil je met hen contact opnemen? Dan kan dat via kwinten.vanwijnsberghe@student.thomasmore.be of wannes.carpels@student.thomasmore.be


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *