
Wanneer je al leraar bent, kan je in één jaar het traject Bijzondere Leermeester Islamitische Godsdienst (46 studiepunten) volgen en behaal je zo een extra lesbevoegdheid. Dat kan in dagtraject in Mechelen of in avond-afstandstraject in Antwerpen. Ben je nog geen leraar, maar heb je wel een bachelordiploma op zak? Ook dan kan je leerkracht Islamitische Godsdienst worden. Meer informatie over welke trajecten je dan kan volgen, vind je hier.
Mohamed El Fadili is lector Islamitische godsdienst in Thomas More Antwerpen en Mechelen. Hij geeft de meeste inhoudelijke vakken van de opleiding, zoals onder andere ‘inleiding tot de koranwetenschappen’, ‘geschiedenis en cultuur’ en ‘het leven van Mohamed’. Wij spraken met de gepassioneerde lector over de inhoud van de opleiding en de kansen erna.
Avondopleiding als veelgevraagde aanvulling
“Sinds dit jaar bieden we deze opleiding voor leerkrachten ook aan in afstands-avondonderwijs, omdat we merkten dat daar toch wel veel vraag naar was. Enerzijds van leerkrachten die al even lesgeven en die graag islamitische godsdienst erbij willen nemen. Die zich opnieuw willen bijscholen in de veranderende wereld. Anderzijds ook van enkele vrouwelijke leerkrachten die bewust de keuze maken om hun hoofddoek te willen dragen. Als leerkracht van andere vakken mag dit niet, enkel wanneer je islamitische godsdienst geeft. Zo kunnen ze blijven doen wat ze graag doen, zonder hun persoonlijke keuze te negeren. Ik wil wel graag benadrukken dat het al dan niet dragen van een hoofddoek geen voorwaarde is om te starten aan deze opleiding. Ongeveer de helft van onze studentes doet dit, maar het is zeker niet verplicht en helemaal je eigen keuze.
Het avondtraject duurt één jaar, je krijgt les op maandag- en donderdagavond. In het tweede semester vermindert dat naar één avond per week omdat er dan stages bijkomen. Als student doe je zowel in het lager als het secundair stage, want met je certificaat mag je in beiden lesgeven. Maar meestal kies je wel één focus en daar ga je dan meerdere uren stage doen.”
Kleine groep met een traject op maat
“We hebben momenteel een kleine groep van 9 studenten, die allen veel interesse hebben in het vak en een soort van levensbeschouwelijke mentaliteit hebben of die hebben opgebouwd. Er zijn ook veel studenten die starten met het idee dat ze al veel weten, maar dan tijdens de opleiding toch tot het besef komen dat hun basis eerder beperkt was.
Het valt me elke keer weer op hoeveel op maat we proberen te werken in onze opleidingen. Bij elke student bekijken we individueel hoe we zijn of haar traject het beste kunnen maken. Ik merk ook dat al onze studenten zich erkend voelen op onze hogeschool. In hun identiteit, in hun zijn. Thomas More wil als katholieke dialoogschool openstaan voor diverse levensbeschouwingen en werken aan identiteitsontwikkeling van studenten. Zo zijn er stille ruimtes waar je plaats hebt voor gebed tijdens de pauzes en is er aandacht voor de levensbeschouwelijke vrijheid van elk individu.
Objectiviteit staat centraal
“Als leerkracht is het belangrijk dat je je studenten het kritische en het objectieve meegeeft. Dat is ook iets dat je in deze opleiding leert opbouwen. Hoe je kan lesgeven zonder je mening of overtuiging te benadrukken, maar door de methode van intellectuele eerlijkheid toe te passen. Dat is niet gemakkelijk, maar komt onder andere aan bod tijdens vakdidactiek. Belangrijk is ook dat we diversiteit moeten onthouden, moeten ontdekken en niet opzij kunnen zetten.
Ik geef supergraag les aan deze studenten, ik hou van mijn job. Het zet mij aan om verder te denken, om te bekijken hoe we kunnen blijven verzoenend werken. Hoe we de zaken nog meer in hun context kunnen plaatsen. Ik wil graag de levensbeschouwelijke ongeletterdheid uit de wereld helpen en dat ook meegeven aan mijn studenten. Dat is mijn doel. Hun kijk verbreden, de wisselwerking met andere godsdiensten vergroten: iedereen doet hetzelfde, vanuit zijn eigenheid. Ik wil dat mijn studenten dit ook kunnen meegeven aan hun leerlingen.”
Groot tekort aan Islamleerkrachten
“Er is een groot tekort aan islamleerkrachten, zeker in het Brusselse. Weinigen studeren af in islamitisch godsdienst en de criteria werden verstrengd. Zo kan je zonder bachelor niet aangesteld worden. Bovendien zijn er veel leerkrachten islamitische godsdienst die de komende periodes op pensioen gaan.
Je moet er wel mee rekening houden dat de kans groot is dat je, wanneer je enkel islamitische godsdienst wil geven, je uren over enkele scholen zal moeten verdelen. Daarom raden we ook altijd aan om het vak Islamitische godsdienst te combineren met een ander vak. Maar er is dus veel werkzekerheid.“
Meer informatie over deze opleiding, klik op onderstaande link: