Geplaatst op Geef een reactie

Internationalisering @home of naar het buitenland met het postgraduaat International Teacher

De Engelstalige opleiding International Teacher werd vorig jaar opgericht in de lerarenopleiding van Thomas More Mechelen en focust zich op studenten die graag in een internationale context willen werken. Dat kan zowel op een internationale school in België als in het buitenland. Het postgraduaat heeft lesmomenten op dinsdagavond en zaterdag en stages in het eerste en tweede semester. De éénjarige opleiding van 60 studiepunten trekt zowel buitenlandse als Belgische studenten aan. Kim Op de beeck is programma manager. 

Kim Op de beeck: “We richten ons vooral op gediplomeerde leerkrachten. Al werken ook veel internationale scholen in multidisciplinaire teams samen met psychologen en logopedisten bijvoorbeeld. Kandidaten dienen eerst een motivatiebrief en cv op te sturen en dan organiseren we een online Skype-gesprek. Op basis daarvan leg ik de profielen voor aan de directieteams van onze stagescholen en horen ze of ze aan de opleiding mogen starten.”

Stage in België of in Canada, China, Ecuador of …?

“Binnen de opleiding werken we momenteel samen met drie internationale scholen in België: de British School of Brussels in Tervuren, de International School of Belgium in Aartselaar en de Antwerp International School in Ekeren. Momenteel voeren we gesprekken met andere geïnteresseerde stagepartners in België, maar ook met verschillende buitenlandse scholen, zoals in Canada, China en Ecuador. De student mag zelf voorstellen doen met betrekking tot stageplaatsen binnen of buiten België, we werken met het oog op de stages echt op maat van elke student.”

Van Engels tot interculturele competenties 

“In de opleiding werken we aan het behalen van een C1-attest Engels, een taal die de studenten toch wel erg goed moeten beheersen om te kunnen lesgeven in internationale  contexten. Verder werken we samen met American Field Service rond interculturele competenties. Daarnaast focussen we ook op pedagogie en didactiek in internationale contexten door middel van gastsprekers, uitstappen, online sessies. We zetten eveneens in op de talenten en de expertise van de studenten zelf. Je krijgt les binnen een kleinschalige en erg diverse groep, zo zullen er het komende academiejaar studenten uit bijna alle continenten deelnemen aan het programma. Er is o.a. interesse vanuit  Griekenland, Iran, de Verenigde Staten, Pakistan, Ecuador, Croatië, … en deel uitmaken van zo’n diverse groep is al een enorme verrijking op zich.”

Succesverhalen

“We zijn nog maar één jaar bezig en de opleiding heeft al een paar pareltjes afgeleverd. Zoals een mogelijk jobaanbod voor een van onze afgestudeerde kleuterleerkrachten op de internationale stageschool. Helaas kan de kandidaat nog niet ingaan op het aanbod wegens eerdere plannen om nog een jaar in de Verenigde Staten te kunnen werken en studeren. 

Met het postgraduaat mikken we op de markt van internationale scholen/privé-scholen. We kunnen niet garanderen dat je effectief in die sector terecht zal komen, maar we bieden wel veel connecties, kennis en opportuniteiten. Het is een eerder gesloten onderwijscircuit, maar wanneer je stagegewijs goede prestaties neerzet, staat je ongetwijfeld een mooie, internationale en interculturele onderwijscarriere te wachten.”

Meer weten over de opleiding? Surf dan naar deze website.

Voor meer informatie kan je ook steeds terecht bij kim.opdebeeck@thomasmore.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *