
Binnenkort opent het nieuwe I-lab op campus Kruidtuin. I van innovatief, immersief en interactief. Het lab is een nieuwe ruimte waar je volop kan experimenteren met VR, AR en computationeel denken. Wij spraken met Koen Mees, Docent Techniek en Mechanica in de lerarenopleiding en coördinator van het I-Lab en het Junior Fablab.
Van vaag idee naar concreet lokaal
“We wilden vooral weg van het idee van een klassiek informaticalokaal met twee rijen pc’s. We wilden kijken naar de toekomst: wat verwachten we dat er staat te gebeuren op het vlak van digitalisering, video en immersive learning in het onderwijs? Hoe zal die digitale integratie verlopen met andere vakken?
Als idee zijn we dus gestart met een ruimte waar we flexibel aan de slag kunnen, een lokaal met een sterke digitale focus zonder niche te zijn of zonder onszelf vast te pinnen op één aspect. Een plek waar we aan content creatie kunnen doen voor het onderwijs en waar we studenten vertrouwd kunnen laten worden met nieuwe en bestaande technologieën. Op deze manier willen we hen voorbereiden op het onderwijs van vandaag en morgen.”
Leraar Engels voor de London Eye
“Studenten kunnen hier voor heel veel verschillende dingen terecht. Van het hermonteren en samenzetten van YouTube filmpjes tot het opnemen van een voice-over of het uittesten van VR. Zo kwamen enkele studenten hier vorige week een filmpje voor de onthaaldagen opnemen. Daarbij stelden ze de docenten voor met telkens een andere, passende achtergrond: een docent geschiedenis in het oude Rome, een docent Engels voor de London Eye,…
We hebben veel flexibele werkplekken in het Lab: hokjes met VR-brillen, maar ook tafels op wielen en montageplekken. Het is een multifunctioneel lokaal, waar je heel organisch kan functioneren naast elkaar.
Ik ben erg blij dat we erin geslaagd zijn om de hele lijst verwachtingen van collega’s en diensten in te lossen en dat we aan alle eisen hebben kunnen voldoen. Je kan hier met 40 personen naar een demonstratie kijken, jezelf filmen voor en green screen of in verschillende groepjes werken aan complexe VR-opstellingen.”
Workshops en vrije experimenteer-momenten
“Enerzijds willen we met workshops studenten iets specifieks aanleren, zoals Lego Mindstorms of een eenvoudige video bewerking bijvoorbeeld. Anderzijds kan je er ook gewoon vrij werken en willen we zo de studenten bereiken die liever op zichzelf willen werken en af en toe een gerichte vraag of input nodig hebben.
Onze visie is dat er veel via cocreatie zal gewerkt worden: studenten die elkaar dingen aanleren of bedrijven die inspringen om workshops te geven of specifieke uren in het Lab zijn om rond één specifiek thema studenten bij te staan. We willen hier echt een community opbouwen van waaruit er projecten ontstaan, net zoals we dat proberen in ons Junior Fablab. Het I-Lab speelt een verbindende rol hierin, met de waardevolle combinatie van een multifunctionele locatie en de nodige kennisoverdacht.”
Wat kan je nu juist concreet komen doen:
- Kom experimenteren met verschillende lesmaterialen rond Computationeel Denken. Van de rups in de kleuterklas tot Raspberry PI voor de laatste graad secundair onderwijs.
- Kom beeldmateriaal opnemen voor onze Groene, witte of zwarte achtergrond en creeër zo een professionele video voor in jouw klas of school.
- Kom verschillende VR Brillen, app’s en toepassing uitproberen en proef zo van verschillende immersieve leerervaringen.
- Kom VR beeldmateriaal filmen & bewerken in 2D of zelfs 3D met onze camera’s, computers & software.
- Kom werken aan een interactieve website of app voor de tablets of smartboards in de klas en test deze uit op onze smartphones, tablets, touchscreen TV’s of Smartborden.
Voorlopig is het nieuwe I-Lab tijdens deze COVID-19 periode enkel open voor studenten, op afspraak.