Geplaatst op Geef een reactie

Brief aan de corona-leerkracht

Beste leerkracht, 

Je hebt je de afgelopen dagen vol overgave in het digitaliseren van je onderwijsaanbod gegooid. Je gedrevenheid en enthousiasme zijn ontroerend. Leerlingen krijgen dankzij jou een degelijk alternatief aanbod op afstand, dat hen uitnodigt om hun grijze hersencellen dagelijks te blijven oefenen. 

Toch ben ik bezorgd… ik ben bezorgd om jou en je leerlingen. 

Lukt het jou als leerkracht om dit te blijven waarmaken? Dit vraagt nl. tijd en energie. Tijd, die mogelijks door de combinatie met de zorg voor je eigen kinderen in het gedrang komt. Energie, die in deze tijden van onrust en angst niet vanzelfsprekend overeind blijft. 

Lukt het voor je leerlingen om in het afstandsonderwijs wegwijs te geraken? Dit vraagt ook van hen een grote aanpassing op vlak van planning, organisatie en concentratie. Onrust en angst zijn ook hier mogelijks behoorlijke spelbrekers. 

Vanuit mijn bezorgdheid hoop ik voor jou het volgende…. 

Ik wens je een directeur toe, die…

  • de digitale inspanningen niet als een vanzelfsprekendheid beschouwt. 
  • veelvuldig peilt naar je draagkracht. 
  • de onderlinge communicatie in jullie team ondersteunt en soigneert. 
  • oog heeft voor ‘de mens’ achter de leerkracht. 

Ik ben ervan overtuigd dat dit kan maken dat jij als leerkracht naar je leerlingen toe in staat bent om… 

  • met regelmaat te vragen hoe het met hen gaat. 
  • hun twijfels weg te nemen. 
  • begrip  te tonen wanneer het even moeilijker gaat. 

Want in deze tijden van onrust en verwarring is het inzetten op ‘de onderlinge band’ crucialer dan ‘het inzetten op hun verstand’.  

Probeer ondertussen goed voor jezelf te zorgen.

Je kan je eigen “professionele veerkracht” verhogen door… 

  • duidelijkheid te vragen rond de precieze verwachtingen. Welke richtlijnen zijn er in deze nieuwe situatie geformuleerd op vlak van jouw vak(ken)? Wat moeten leerlingen écht aangeboden krijgen? 
  • feedback te vragen aan collega’s en leerlingen. De feedback van je collega’s kan jouw onzekerheden weghalen. Door de feedback van de leerlingen weet jij bij het uitwerken van volgende pakketten preciezer hoe je meer ‘op maat’ werkt. 
  • hulp of ondersteuning te vragen bij die deeltaken waar je zelf niet zo sterk in bent. Bedenk welke collega op dit vlak meer kennis of de geschikte vaardigheden heeft, welke collega complementair is. 
  • te bekijken hoe je een zinvol aanbod realiseert dat nauw aansluit bij eigen sterktes en interesses. 

Grijp deze situatie aan om in dialoog te gaan over je eigen professionele noden. Ik ben ervan overtuigd dat je zo je collega’s onrechtstreeks aanmoedigt om hetzelfde te doen. Mogelijks zorgt deze dialoog-op-afstand voor meer verbinding binnen je team. 

Groeten, 

Liesbeth – docent Banaba zorgverbreding en remediërend leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *